Boomwhackers v poslední době zažívají obrovský boom. Jedná se o perkusní plastové trubky, z nichž je každá trubice svou délkou laděna do konkrétního tónu. Při úderu trubice např. do těla, podlahy, dřeva atd. je vyvozen daný tón, který trubka nese. Představme si to jako klaviaturu – každá trubice představuje jednu klávesu v dané poloze. Tyto roury plní jak rytmickou, tak především melodickou funkci. Princip hry je takový, že hráč nebo skupina hráčů je vybavena trubicemi s konkrétními tóny. 

Každý hráč tedy disponuje jednou či více trubkami a podílí se na melodii, skladbě. Možnosti využití jsou nekonečné - od interpretace známých skladeb až po improvizace. Možnostem, jak s Boomwhackery pracovat se taktéž meze nekladou. Od jednoduchých melodií v malých skupinkách až po složité melodie, harmonie a plochy ve větších hudebních tělesech. Každý hráč hraje na jednu, dvě či více trubek a dle toho, jaké tóny jeho trubice představují se podílí na skladbě či improvizaci.

Boomwhackery jsou perfektní také pro úplné hudební začátečníky a své uplatnění v poslední době nacházejí ve výuce, hudebních terapiích atd. Barvy trubic nejsou nahodilé, jedná se o systém Chroma-Notes ™, kde každá barva reprezentuje daný tón. Tento systém barev je normalizovaný a využívají jej i jiné nástroje jako např. xylofony atd. Dnes již existuje mnoho Boomwhackers zpěvníků, video skladeb atd., video průvodců, které právě tyto systémy využívají.

Boowhackers trubice jsou ideálním nástrojem, který rozvíjí hudebně výrazové prostředky, rytmické a melodické cítění, kreativitu. Lze je perfektně spojit např s orffovými nástroji, různými bubínky a v podstatě všemi nástroji. Na youtube je dnes mnoho souborů, které se zaměřují na práci s těmito inovativními trubkami.

Existuje několik BOOMWHACKERS sad, které lze mezi sebou doplňovat. Základní a nejoblíbenější sadou je stupnice C Dur, která disponuje 8 trubkami v tónech C ', D', E ', F', G ', A', H ', C''. Tuto sadu naleznete ZDE

 

Stupnice C Dur je k dispozici také v basové sadě: C, D, E, F, G, A, H.

 

Pokud chcete k základní stupnici přidat chromatiku, tedy půltóny, je k dispozici chromatická sada v klasické nebo basové verzi. Získáte tak tedy všechny tóny, s kterými utvoříte všechny stupnice.

Najdete u nás i různé specifické sady, jako například pentatonickou stupnici, která je skvělá pro improvizace, nebo sopránovou sadu, pro opravdu vysoké tóny.

Všechny Boomwhackers a příslušenství naleznete ZDE