O společnosti TC Electronic

TC Electronic je dánská společnost, jejíž historie sahá do roku 1976, kdy dva bratři Kim a John Rishøjovi firmu založili a v prvních letech se sami chopili výroby kytarových efektů.

Díky inovativnímu přístupu, nadšení a obrovské zapálenosti vytvořili v roce 1985 rackový delay TC 2290, který si okamžitě získal věhlas většiny nahrávacích studií po celém světě. V současné době má společnost obrovskou nabídku těch nejlepších efektů, multiefektů a zvukových procesorů – jak podlahového, tak rackového typu. 

Dánská společnost TC Electronic, známá svými instrumentálními efekty pro baskytaristy, kytaristy a hudební producenty, se stala kultovní společností a mezi jejími uživateli a podporovateli nalezneme velikány z celého hudebního světa, mezi které stojí zato zmínit např: Andreas Kisser (Sepultura), Andy Summers (The Police), Brent Hinds a Bill Kelliher (Mastodon), Paul Gilbert (Mr. Big), David Gilmour (Pink Floyd), Brian May (Queen), James "Munky" Shaffer a Brian "Head" Welch (Korn), John Petrucci (Dream Theater). Seznam umělců spojených se značkou TC Electronic je stejně dlouhý, jako je žánrově rozmanitý.

Všechny produkty od TC Electronic naleznete ZDE 

Paul Gilbert se svým Signature overdrive modelem MojoMojo Paul Gilbert Edition

Kytarové a baskytarové efekty

Je více než pravděpodobné, že krabičky od TC Electronic mají nebo měly ve vašem pedalboardu své místo a pokud je v něm stále dostatek prostoru, stojí za to jej doplnit. Jestliže se však teprve začínáte orientovat ve světě prémiových efektů, TC Electronic je značkou, kterou stojí za to vést v patrnosti. Efektový vesmír TC Electronic a možnosti využití jejich efektů jsou nekonečné a vybere si opravdu každý. TC Electronic nabízí vše od levnějších efektů až po prémiové kousky, které nechybí ani v pedalboardech světových velikánů, z nichž se mnozí podíleli na jejich vývoji nebo se jedná o modely, které jim byly vytvořeny přímo na míru. Téměř každý muzikant má své hudební vzory, jejichž zvuk více či méně profiluje do svého originálního zvuku, nebo se snaží co nejvíce přiblížit soundu svých idolů. Ať už se inspirujete zvukem některého z nich nebo chcete ozvláštnit svůj plně autentický sound – Efekty od TC Electronic zvládnou vše.

V nabídce máme všechny typy efektů a všemožných vychytávek, které znáte, a navíc ve více různých provedení dle vašich preferencí, žánrů, ovladatelnosti, použitých technologiích, způsobu přenosu signálu (analog/digital), ceny a dalších kritérií. Jedná se zejména o efekty typu Reverb, Echo, Delay, Chorus, Flanger, Phaser, Vibrato, Octaver, Dubler, Overdrive, Fuzz, Distortion, Booster, Looper, Kompresor, Noise Gate, Auto Swell, Shimmer, Harmonizer, Rotary, Shifter. 

Všechny kytarové efekty TC Electonic najdete zde

Efekty za velmi přívětivé ceny 

Z levnějších efektů okolo 1000kč si u nás vyberete např. Skysurfer Reverb, Cinders Overdrive, Afterglow Chorus, Grand Magus Distortion a mnoho dalších. Přívětivá cena u této třídy rozhodně neznamená horší kvalitu. Tyto efekty jsou konstruovány jednoduše a neobsahují technologie, kterými disponují dražší a prémioví kolegové, avšak svůj účel splňují nad očekávání. Mnohé kytarové efekty této kategorie mají analogový obvod bucket-brigade a samozřejmostí je skutečný bypass, který chrání váš signál.

Technologie MASH a TonePrint

Další kategorií jsou efekty s technologiemi MASH a TonePrint. Technologie MASH pracuje podobně jako expression pedal, který v tomto případě ovládáte pomocí hlavního spínače. Přepínač obsahuje speciální tlačítko s magnetickým indukčním senzorem, který kromě běžné funkce zapnutí a vypnutí dokáže rozpoznat tlak až 10 kg. V praxi tuto funkci aktivujete stisknutím a podržením hlavního přepínače, kterým modulujete přiřazený parametr.

Pomocí funkce TonePrint můžete detailně editovat parametry efektů a vedle klasických ovládacích panelů můžete vytvářet nekonečné možnosti a množství zvuků prostřednictvím iOS, Android, PC a Mac, které do vašeho efektu jednoduše teleportujete. TonePrint mnohdy obsahuje již přednastavené presety, na kterých pracovali světoví slavní kytaristé, producenti a umělci. TonePrint neustále prochází řadou aktualizací. Těmito technologiemi jsou vybaveny např. Hall Of Fame Reverb 2, Hall Of Fame Reverb 2 X4, Flashback 2, Flashback 2 X4 Delay, Pipeline Tap Tremolo a mnoho dalších.

Všechny kytarové efekty TC Electonic najdete zde

Odkaz na ikonické zvuky minulého století

Další segment nabízí efekty, které se odkazují na legendární zvuky, které stály u zrodu žánrů nebo byly použity v ikonických nahrávkách a deskách z éry minulého století. Tyto efekty odkazují na své starší předchůdce. Jedná se např o JUNE-60 V2, Vibraclone Rotary, Tube Pilot Overdrive, 3RD Dimension Chorus a další.

Všechny kytarové efekty TC Electonic najdete zde

TC Electronic JUNE-60 V2 - Efekt typu chorus

Multiefekty

V naší nabídce nechybí ani legendární multiefekty jako např. osvědčený TC Electronic G-System a mladší TC Electronic Nova System.

TC Electronic G-System - Kytarový multiefekt    

Baskytarové zesilovače a reproboxy

Společnost TC Electronic má své místo i na poli baskytarových zesilovačů a reproboxů. Stejně jako u velké části elektroniky dochází ke zmenšování produktů, poslední dobou nabývají na popularitě malé baskytarové zesilovače, které se vejdou téměř kamkoli, aniž by byla ošizena kvalita zvuku. Tyto zesilovače navíc věrohodně simulují zvuk legendárních lampových zesilovačů. V dané řadě si můžete vybrat z mnoha výkonů. V nabídce máme základní řadu BAM: BAM200, BQ: BQ250, BQ500, BH: BH250, BH550, BH800. TC Electronic má v nabídce také klasické zesilovače, z nichž je nejznámější 1600W vlajková loď TC Electronic Blacksmith. Za zmínku stojí také baskytarový předzesilovač SpectraDrive.

Všechny baskytarové zesilovače TC Electronic najdete zde

Všechny baskytarové reproboxy TC Electronic najdete zde

Kvalitní zesilovač se neobejde bez kvalitního reproboxu což společnost TC Electronic rozhodně neopomněla. Reprobox RS115 je vysoce výkonný 400w reprobox, který využijete kdekoli. Pokud by bylo 400W příliš, čeká na vás praktický reprobox BC208 s polovičním výkonem.

Studio a ozvučení  

Studiové vybavení je další pole působnosti, na kterém společnost TC Electronic sklízí úspěch. Bratři Rishøjovi přece jenom na této oblasti postavili základy své firmy a úspěchu. V nabídce máme jen to nejlepší jako např. rackový reverb procesor M3000, efektový procesor M100. Dále také efektové procesory, které skvěle spolupracují s vašim DAW softwarem jako např. delay TC2290-DTchorus/Flanger TC1210-DT, reverb TC8210-DT, kompresor TC Electronic PEQ 3000-DT a další.

Všechny studiové procesory a efekty TC Electronic najdete zde

TC Electronic M3000 - Studiový rackový reverb procesor